`

Museum - Melle

--

Museum Melle

Het Gemeentelijk Museum is ontstaan onder impuls van de Heemkundige Vereniging De Gonde die vanaf de zomer van 1971 een ruime waaier aan activiteiten ontplooide op het vlak van historisch onderzoek met betrekking tot Melle en omgeving. Voor het tentoonstellen van de opgegraven archeologische vondsten en de verzamelde heemkundige voorwerpen werd in 1973 door het gemeentebestuur van Melle een eerste lokaal ter beschikking gesteld.

Het oud-gemeentehuis herbergt vandaag deze museale objecten (o.a. laat-middeleeuws aardewerk) en een unieke verzameling modellen en maquettes van beelden en monumenten geschonken door de erven van de Melse beeldhouwer Jules Vits (1868-1935) alsmede het ambachtelijk deel van de gewezen pijlenmakerij van de familie Gyselinck. Vrijwilligers/leden van Erfgoed De Gonde vzw / werkgroep heemkunde ondersteunen de uitbouw en de werking van het Gemeentelijk Museum.

Heemkundig kamertje:

Meubels, gebruikersvoorwerpen en alaam, vooral uit het einde van de 19de eeuw en het begin van de 20ste eeuw, objecten die quasi allemaal geschonden werden door inwoners van onze gemeente.

Ruiterstatuette

Afdeling archeologie

hoofdzakelijk laat-middeleeuws aardwerk (resultanten van de archeologische opgravingcampagnes georganiseerd door de Heemkundige Vereniging De Gonde in de jaren 1970 en 1980).

Blikvanger van deze afdeling:
Een 'ruiterstatuette' in aardewerk. Op het schild en de schabrak van het paard is een heraldisch motief te zien dat mogelijks verwijst naar Zeger II, burgergraaf van Gent. Hij schonk tijdens zijn levensjaren (hij overleed in 1201) het omwalde domein Dobbeslot (te Gent) aan de Tempeliersorde. Gezien deze orde in 1312 door de paus werd opgegeven en vertrekkende vanuit onze veronderstelling is het aardewerken beeld vermoedelijk te dateren in de 13de eeuw.

Dergeliike ruitersatuettes zijn nog meer gevonden in diverse steden van het oude graafschap Vlaanderen. Deze uit de collectie van het Melse gemeentelijk museum is zowaar de meest imposante, het benadert een hoogte van circa 1m. Dergelijke ruiterbeelden werden vaak gebruikt als versiering van daken, poorten en dergelijk meer.

Afdeling rond het leven en werk van de Melse beeldhouwer Jules Vits (1868-1935)

Deze kunstenaar werkte inhoudelijk vooral rond religieuse thema's, maakte stukken om in te passen bij woningbouw, ontwierp ettelijke oorlogsmonumenten in de periode van het Interbellum, was uiterst bedreven in de portretkunst en creëerde pareltjes van funeraire kunst. Qua stijl werkte hij vooral monumentaal realistisch met hier en daar accentjes die verwijzen naar de art-nouveau en de art-deco. Zijn werk is tot op vandaag over het gehele land, vaak in de publieke ruimte nog te bewonderen. Tevens is heel wat van zijn artistiek werk richting buitenland gegaan (Frankrijk, Nederland, Ierland ...). Met meer dan 130 maquettes en modellen biedt ons museum een mooi overzicht van zijn oeuvre, zijn eerste en zijn laatste werk steken eveneens in de collectie. Jules Vits ontving bij zijn afstuderen aan de kunstacademie te Gent een gouden medaille en was een tijdje in de leer in het atelier van Aloïs De Beule.

Lecuur: zie o.a. een brochure over het leven en het werk van Jules Vits, diverse artikelen in het Heemkundige tijdschrift 'De Gonde' alsmede het boek 'Jules Vits Kruisweg en Anton van Wilderode Gedichten', uitgegeven in 1985.

Gemeentelijk Museum: enkel op afspraak!
Bijkomende sluitingsdagen voor het jaar 2024:

  • Dinsdag 2 januari 2024
  • Maandag 1 april 2024 (Paasmaandag)
  • Woensdag 1 mei 2024 (Dag van de Arbeid)
  • Maandag 20 mei 2024 (Pinkstermaandag)
  • Maandag 1 juli 2024 tot en met woensdag 28 augustus 2024
  • Maandag 11 november 2024
  • Dinsdag 24 december 2024 tot woensdag 1 januari 2025
Adres: Pontstraat 7, 9090 Melle

conservator/archivaris: Hannah Van der Auwera (+32(0)9 210 07 86 - erfgoedpunt@melle.be)

Inventaris leeszaal

Inventaris leeszaal

  • Inventaris leeszaal
Inventaris parochie register

Inventaris parochie register

  • Inventaris parochie register
Inventaris tijdschriften

Inventaris tijdschriften

  • Inventaris tijdschriften
Documentatie centrum

Documentatie centrum

  • Doucmentatie centrum
Museum

Museum

  • Museum Melle