actualiteit - laatste nieuws - uitnodiging

 

Het overzicht van de boekenlijst werd geactualiseerd: versie 04.2017

De cd-inventaris werd eveneens geactualiseerd: versie 03.2017

boeken_en_cds_te_koop.html

Het overzicht van de collecties rouwbrieven, bidprentjes en overlijdens-berichten werd geactualiseerd.

Dit bevat nu meer dan 500.000 archiefstukken.


Versie juli 2018.

rouwbrieven2.html

Update inventaris documentatiecentrum:

  1. -leeszaal

  2. -tijdschriften

  3. -parochieregisters

28 augustus 2018

11 november 1914. In het bos van Compiègne staan twee zwaarbewaakte treinen. Een afvaardiging van de geallieerden en een Duitse delegatie onderhandelen er over een wapenstilstand. Om 5 uur ’s morgens bereiken ze een akkoord. Om 11 uur zal er een einde komen aan vier jaar bloedvergieten. Diezelfde ochtend verlaten de laatste Duitse soldaten onze gemeente. Enkele uren later arriveren de eerste Belgische soldaten. De sfeer is uitgelaten. Maar tegelijk ook bedrukt: de laatste slachtoffers van de bombardementen op Melle worden die dag begraven.

Dit jaar herdenken we het einde van de Eerste Wereldoorlog, exact 100 jaar geleden. De gemeente organiseerde de voorbije jaren verschillende activiteiten, zoals de deelname aan het project CommingWorldRememberMe, de toneelvoorstelling ‘Oorlog op blote voeten’, de herdenking van de gesneuvelde marinefuseliers en de herinrichting van de site van de bunker.

Melle 14-18. Over oorlog, bezetting en vrede - Van 29 oktober tot 22 november 2018

Als laatste activiteit vindt er van 29 oktober tot 22 november een overzichtstentoonstelling plaats in de bibliotheek. Je komt er van alles te weten over de gebeurtenissen in onze gemeente in september en oktober 1914 en over de zware bezettingsjaren. Ook de herdenking van de oorlog komt aan bod. Verschillende Mellenaars leenden stukken uit hun verzameling uit. Zelf doken we in de gemeentelijke archieven over de oorlog.

De opening van de tentoonstelling vindt plaats op zaterdag 27 oktober. Om 10.30 uur nodigt het gemeentebestuur alle Mellenaars uit voor een lezing in de raadszaal van het gemeentehuis. Spreker van dienst is Jurgen Sinnesael, officier bij defensie, Westhoekgids in bijberoep en specialist Eerste Wereldoorlog. Aansluitend gaat er een receptie door in de bibliotheek, waar iedereen ook de kans krijgt om een eerste blik op de tentoonstelling te werpen.

Vanaf 29 oktober is de tentoonstelling dagelijks toegankelijk tijdens de openingsuren van de bibliotheek.

Vredesweek: Uitstap naar historisch Heuvelland.

In het kader van de Vredesweek is een bezoek gepland op zaterdag 17 november.                                                                                                                                     Programma: 

- bezoek aan de Commandobunker op de Kemmelberg                              

- bezoek Croonaertbos, een Duits loopgravenstelsel te Wijtschate

- avondmaal te Ieper

- bijwonen van de Last Post

Organisatie: Dienst voor Cultuur en Vrije Tijdsbesteding Melle waar je terecht kan voor informatie en inschrijving.

Open Frontbrieven.

In Flanders Fields: aperitief-lezing over Open Frontbrieven op zondag 30 september om 10.30 door Raf Praet, directeur VOS Vlaamse Vredesbeweging, in de bibliotheek van Melle, Kruisstraat 2A. Toegang is gratis.

Omwille van organisatorische redenen vraagt men je aanwezigheid te melden uiterlijk op 20 september aan paxvlaanderen@outlook.com of tel. 09 231 57 35 van Guido De Munter.


Open Frontbrieven= pamfletten waarmee de Frontbeweging in de loopgraven in de laatste jaren van de Eerste Wereldoorlog haar ongenoegen uitdrukte over de taaltoestanden en misbruiken tegen de Vlaamse soldaten.